.

 

Закуска за шампиони в MasterChef

Виетнамката Куин приготви съвършените яйца по панагюрски

Закуската вкъщи може да е удоволствие, но в MasterChef е изпитание. Приготвянето на две яйца и една палачинка по специална рецепта успя да постави под въпрос кулинарните умения на най-добрите хоби-готвачи на България, които се борят за престижната титла и приза от 100 000 лева.

Четирима от тях се опитаха да създадат ястие, подходящо за началото на деня, в MasterClass, воден от колоритния Chef Владимир Тодоров. Верен на професионалната си философия, че вкусна храна не означава непременно скъпи продукти, носителят на титлата Готвач на България представи яйца „Бенедикт“ по панагюрски и палачинка със сорбе от кокос, портокали и маракуя.

Право да повторят неговата рецепта за супер закуска получиха музикалният продуцент Николай и копирайтърът Ивайло, които по-рано се отличиха при готвенето на костен мозък. Преди да пристъпят към действие, те трябваше да посочат с кои двама свои конкуренти ще се борят за Master-престилка. Стратегията им - да изберат по-слаби противници, ги насочи към азиатката Куин и сервитьора Добромир.

Въпреки че всички старателно работиха върху двете чинии и се опитаха да не преварят яйцата и да не „пребият“ белтъците, само един постигна съвършен резултат. Палачинката на Ивайло се оказа недопечена, на Николай - скъсана, а на Добромир - прегоряла. Приготвянето на соса и овкусяването му също спънаха мъжете. За разлика от тях, виетнамката Куин се справи перфектно. Освен комплиментите на журито и на Chef Тодоров, тя получи Master-престилката и се спаси от елиминации.

В последвалия стрес-тест участниците бяха изненадана с екстравагантна задача - да почерпят вдъхновение от съставките в гурме котешка храна и да създадат предястие от висока класа. Участниците решиха да използват агнешко и зелен боб, а журито опита всички предложения, преди да каже тежката си дума.

Театралната режисьорка Неда успя да изкуши Chef Силвена Роу, Chef Петър Михалчев и Chef Андре Токев с мини овчарски пай с агнешко, зелен фасул и млечен сос. Предястието на Красимир - тарт със зелен фасул, агнешко и чесново-млечен сос, поръсен с хрупкави пръжки, също получи одобрение. Критиката се стовари върху мениджъра Мартин, чиято чиния с агнешки котлет с романеско, зелен фасул и ментово олио беше определена като „скучна, неадекватна, неатрактивна и анемична“. Маркетинг мениджърът Петя през сълзи описа своя боб с агнешко като „жалък опит“, а Chef Роу отказа да опита ястието с мотива, че в противен случай би накърнила професионалната си гордост.

Двамата провалили се участници бяха изпратени на елиминации без правото да влязат в предстоящата отборна битка.