.

 

Защо Събина от MasterChef нарича себе си „царица на супите“?

Събина Косева от ямболското село Роза, която вчера отпадна от надпреварата на MasterChef гостува в студиото на „Преди обед“, за да разкаже на зрителите на bTV за пъстрия си житейски път и защо се самоопределя като „царица на супите“. Тя грабна заветната престилка от първия опит като впечатли Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки с безупречната си рецепта за патешки гърди с пекан ядки. Липсата на афинитет към солта, пък я изкара от състезанието за голямата награда от 100 000 лева, курс в световната академия Le Cordon Bleu в Лондон и престижната MasterChef статуетка още в началото на кулинарното приключение. Събина сподели, че стресът в най-голямата кухня на България определено е оказал своето влияние върху представянето й. Свикнала да готви в спокойната домашна среда, с перфектна организация и по план, тя приготвя менюто за големи мероприятия с дни. От MasterChef е научила много трикове и се е запознала със страхотни хора, а за своя гордост смята приготвянето на прясна паста. Събина и съпругът й са се обзаложили кой от гладиаторите има най-комплексни качества и шанс да стигне до финала – според него това е Йорданка, а според нея – Кристиана.

Събина Косева разказа пред зрителите на bTV как е взела решението да участва в кулинарното шоу на България. Един ден по традиция занесла на своя съседка крокети от гулаш и получила изключително позитивна оценка за тях. Дамата й подхвърлила иеята да се запише за кастингите на MasterChef по bTV, а минути по-късно Събина вече била попълнила формуляра. Не казала дори на съпруга си, докато не получила потвърждение от изпълнителния продуцент.  

Събина разказа пред Деси и Сашо, че най-трудният период в живота й е бил престоят в Белгия, където е спала в приют, автомобил и дори под мост. Но твърдият й характер не се огъва под трудностите. Доказателство за това е личният й живот. Първият й брак е с българин, продължил е 20 години и я дарява с две дъщери. Вторият е с бивш тото милионер, който в последствие заживява с мъж. С холандския си съпруг се запознават по Интернет и още от първия ден са нераздилни. Живеят от 3 години в България, защото „той е влюбен в страната ни“.

 

Активен участник в политическия живот преди 1989 година и член на демократическата партия на Стефан Савов, Събина се разочарова от неизпълнените обещания на властта в началото на демокрацията. Завършила английска гимназия и висше образование по туризъм и ресторантьорство, тя се оказва без професионални перспективи и надежда за бъдещето.  Тогава решава да напусне страната, установява се във Великобритания, където е помощник в дюнерджийница. 9 месеца по-късно миграционните власти я депортират поради изтекла работна виза. Малко след това тя се насочва към Белгия, където се омъжва за човек, когото бегло познава. От дистанцията на времето, Събина си припомня, че той е бил бивш лото-милионер, а целта на брака е била взаимноизгодна - той да получава по-големи социални помощи, а тя да си оправи документите и да може да започне работа. Живели заедно близо две години, тя го напуска заради редовното психическо насилие и се оказва на улицата, без багаж и с предстоящо дело за развод. Получава закрила от църковен орден „Сестрите на любовта“ и започва да мие чинии в гастрономичен ресторант в Брюге.  Вече стъпила на краката си, Събина решава отново да потърси любовта и открива човека до себе си. След 8 месеца съвместен живот в Холандия, той се пенсионира и се преместват за постоянно в България. От известно време основният им фокус е да ремонтират своята къща, в която да посрещат голямото си семейство. Събина има 2 дъщери, 8 внуци и едно бебче на път, а мъжът й - син и дъщеря с общо 5 внуци.

 

Попаднала в един от регионите с най-добра кухня в Европа, съчетаваща вкусовете на френската и фламандската школи, Събина се докосва до гурме културата и се запалва по нея. Посещава топ ресторанти, заедно със съпруга си и усъвършенства готварските си умения. За да ги демонстрира в студиото на „Преди обед“, тя предложи на Деси и Сашо предястие от ресторант с Michelin звезда – пушена сьомга с мус от пушена пъстърва и бланширани зеленчуци. Рецепта е много популярна в Холандия и Белгия, поднасяна дори от нидерландския крал Вилем-Александър на тържествени приеми. Предястието се приготвя като се нарежат на ситни кубчета тиквичка, морков и целина, бланшират се за минутка, за да останат хрупкави, след това се подсушават, прибавят се към разбита сметана с пушена пъстърва, а мусът се стяга с желатин. В тавичка се подрежда слой от пушената сьомга, върху него се поставя мусът, следва нов слой пушена сьомга, а за финал се завършва със запържено пъдпъдъче яйце. Авторският десерт на Съвина се състои от панакота с шоколад, ганаж от шоколад и агрюм от портокал.   

Целите рецепти на Събина можете да намерите ТУК.