.

 

Журито на MasterChef раздаде още седем престилки на талантливи хоби-готвачи и сгоди влюбена двойка

Във втория епизод на MasterChef  по bTV още седем талантливи хоби-готвачи заслужиха белите престилки и своето място в любимото кулинарно шоу на България.

Най-важното „да“ в живота си, съчетано с престилката на MasterChef, получи и Николай, който предложи брак на любимита си Силвия пред очите на цяла България.

В студиото на „Преди обед“ гостува притежателката на първата златна престилка – виетнамката Куин Чан. Пред Деси и Сашо тя призна, че речната супа с раци, която поднесе на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу, в родината й е ежедневна закуска, която консумират и най-бедните, и най-богатите. Затова е била искрено изненадана от високото признание на журито. Според нея българите все още са леко скептични към готвенето на раци, но тя се гордее, че е виетнамка и е решила да се представи с автентична рецепта.

„Магьостницата с вълшебните пръчици“ сподели, че майка й е дошла в България по търговско споразумение с Виетнам и е работила в завод. На 14-годишна възраст Куин идва да живее с майка си, но първите й впечатления от страната са направо ужастни. Тя разказа, че тогава е говорила само английски език, а в квартал „Надежда“ комуникацията й е била много трудна. Повечето от тинейджърите в училище са осъществявали психически тормоз към нея, но имало и такива, които са й помагали да научи езика. И до ден днешен е благодарна на учителите, които са се грижили за нея като истински родители. През 2014 година се мести да живее в Стара Загора, за да изучава екология. Когато заживява със съквъртирантка, тя се отпуска и успява да се адаптира към живота в България. Тя призна пред зрителите на bTV, че кирилицата е изключително трудна за усвояване и първоначално се е чувствала все едно рисува, докато пише.

Куин сподели, че и днес става жертва на расова дискриминация, но вече се е научила как да я парира. Покрай истерията с коронавируса, дори си е помислила дали да провокира недоброжелателите с лека кашлица. „Изящната виетнамска порцеланова кукла“, както я определи Chef Роу, е категорична, че животът е кратък и не си заслужава да се чувства зле, заради глупостта на чужди хора. И допълни, че стресът влияе върху еластичността на кожата, а тя, като едно 26-годишно момиче, иска да се поддържа красива.

Кулинарката разказа на Деси и Сашо, че готви от 10-годишна. Във Виетнам е прието момичетата от малки да бъдат обучавани да се грижат за семейството си. В допълнение, брат й смята, че ако е независима, няма да я вземат за „роб“. Куин сподели, че ако жената няма кариера и не вярва в себе си, ако е зависима от мъж, на нея се гледа като на „машина за раждане“ или „машина за чистене“. За да получиш уважение, трабва да имаш кариера, да знаеш кой си, какво искаш, къде се намираш. А нейната мечта е да отвори сладкарница, в която да предлага виетнамски сандвичи и сладкиши. Според нея българите са консервативни във възприятието си на азиатската храна, която асоциират или с големите мазни порции китайска храна, или с японското суши. А това дори не се доближава до разнообразието от вкусове на източния свят. За финал на разговора, Куин показа как се приготвят здравословни пролетни рулца с месо, пресни зеленчуци и пикантен сос.