.

 

Война на вкусовете в MasterChef

Хоби-готвачите помириха киселото зеле с пъстърва, мидите - с ябълка, а черният дроб - с какао

Как се комбинират пъстърва с кисело зеле, миди - с ябълка и черен дроб - с какао? MasterChef предизвика най-талантливите хоби-готвачи на България да създадат съвършени ястия с несъвместими продукти. Само за 30 минути те трябваше да помирят воюващи вкусове и да изненадат журито с оригинални презентации.

Вместо паника, какаото и черният дроб предизвикаха прилив на креативност у Неда. Театралната режисьорка приготви тарт от солено какаово тесто с плънка от пушен кашкавал и яйце, а произведението си покри с мус от черен дроб и уиски. Резултатът предизвика противоречиви реакции - Теодора нарече Неда „пишман готвач“, но журито оцени оригиналния й подход. Екстравагантната комбинация от пъстърва с кисело зеле пък се превърна в гориво за въображението на студента Димитър и той сви сърми с мус от риба.

Повечето хоби-готвачи обаче се затрудниха от задачата, а един от тях преживя първия си голям провал. Мидите с пюре от ябълка, аспержи и фенел на маркетинг мениджъра Петя бяха наречени „безизходица“ от Chef Андре Токев и оценката му изпрати участничката на елиминации. „В тази кухня всяко падане е безценен урок. От вас зависи дали ще приемете поражението като отрова или като лекарство“, припомни правилата на играта Chef Силвена Роу.

В кухнята на най-доброто кулинарно шоу тя и колегите й поканиха популярния Chef Мартин Николов, който представи пъдпъдък с цвекло, гарниран с комбуча, мус от карамелизирано масло и пуканки от лимец. Правото да участват в неговия мастър клас и да повторят рецептата му получиха Теодора и Ивайло. Въпреки че демонстрира самочувствие, управителката на ресторант пресуши деликатното птиче месо и прегори лимеца. Копирайтърът беше по-неуверен и пестелив със соса, но по-близо до оригинала и заслужено получи Master-престилка. 

Всички участници бяха изправени и пред едно сладко изпитание - да приготвят ястие със специалното участие на начупени бисквити. Повечето, очаквано, се спряха на чийзкейк. Красимир обаче се измъкна от клишето със сфера от черно тесто, пълна с мус от бял шоколад, кокос и уиски. Chef Михалчев сравни десерта със Звездата на смъртта - кръглата бойна станция от „Междузвездни войни“, а вкусът на сладкиша изпрати журито в Космоса и извоюва на автора значка за имунитет. По време на тази задача кухнята преживя Големия кулинарен взрив, след като музикалният продуцент Николай Маджаров-Файчето се спъна с тарта си на път към фурната и го разби на милиарди частици.