В днешния Мастърклас Chef Виктория Балтутите ще приготви любим десерт от Литва, приготвян от нейната баба.
Приготвя се крем от извара, маскарпоне, масло, шушулка ванилия и пудра захар. Сместа се обработва със скрейпър. Когато е готова, се навива в стреч фолио и се поставя за охлаждане.
Сосът се приготвя от малини, захар и агар-агар. Агарът се активира при 90 градуса. Готовият сос се оставя в контейнер да стегне.
Приготвяне на шоколада: две трети се поставя купа за разтопяване, една трета остава за темпериране. Необходими са термометър и шпатула. Шоколадът се затопля до 45-50 градуса, след това се поставя част от останалия шоколад и следва охлаждано до 27 градуса. Добавят се какаово масло и останалата част на шоколада. Следва затопляне до 32 градуса.
Необходима е ацетатна хартия за приготвяне основата на десерта и пош за приготвяне на декорацията.
С една част от шоколада се работи с поша, а към другата се добавя половината от фюлентина и така тя служи за основа на десерта.
За сладоледа са нужни: жълтъци, захар и бадемов ликьор, които се бъркат. В тенджера се затоплят - мляко, сметана, маково семе. Жълтъкът трябва да е разбъркан много добре със захарта. Половината топла смес се добавя към жълтъците, за да се темперират, след което тази смес се добавя към топлата в тенджерата. Продължава се с разбъркване, докато стегне като крем.
Всички съставки и стъпки на приготвяне на десерта вижте във видеото!