Наденички от свинско месо, месо смес с телешко и свинско и от леща, едро смачкано картофено пюре, топла зелева салата и бирен сос.
Продукти за наденичките:
Свински
400 г свинско месо от врат
80 г сланина
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. семе от резене
1 ч.л. самардала
1 ч.л. мащерка прясна
черва
Свинското месо се накълцва, заедно със сланината, или се смила за много кратко в блендер. Овкусява се със семената от резене, сол, черен пипер на вкус, мащерката. Нека престои 2 часа. Ако червата са посолени, се слагат за около 1ч. в хладка вода. На машинка за смилане се поставя накрайника за пълнене на наденици. Сместа се слага в машинката. Червото се навива на накрайника и започват да се пълнят до размер 10/15 см. Пекат се на грил или се пържат в тиган.
Смесени
300 г телешко месо от шол
200 г свински врат
80 г сланина
200 мл бира светло пиво
сол и черен пипер на вкус
червен пипер
лют червен пипер
Месото се накисва с бирата да престои една нощ. След това се смила, заедно със сланината в машината. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус, червения и лютия пипер. Пълнят се както свинските. Пекат се на грил или се пържат в тиган.
От леща
250 г червена леща
500 мл нефилтрирана или светла бира
1 картоф
30-50 г галета
1 дафинов лист
2 зърна бахар
2 зърна кардамом
1 ч.л. девесил
сол и пипер на вкус
Червената леща се сварява в бирата, заедно с дафиновия лист, бахара и кардамома. Солта се слага, когато лещата се свари. Картофът се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява в посолена вода. Прибавя се към лещата с галетата, овкусява се с девесила и сол и пипер на вкус. Пасира се с пасатор или блендер и се оставя в хладилник за около 30 мин. След това се напълват в червото. Пържат се в тиган.
Едро смачкано картофено пюре
500 г картофи
100 мл прясно мляко
50 г масло
сол и пипер
индийско орехче
1 с.л. едра дижонска горчица
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. Отцежда се водата, като се оставя малко на дъното на тенджерата. Смачкват се с помощта на бъркалка или уред за мачкане на картофи. Добавят се маслото и млякото, но се следи, да не стане прекалено течно. Овкусява се със сол и пипер на вкус, добавят се индийското орехче и горчицата. Вместо горчица може и хрянова паста или прясно настърган хрян.
За топлата зелева салата
1/2 средна бяла зелка
1 глава шалот или малка глава кромид лук
1 зелена чушка
1 портокал
50 г бекон
сол и пипер
зърна от ким
2 с.л. олио
Зелката се нарязва на тънки ивици. В тиган в олиото се запържват лукът и чушката, докато омекнат. Прибавя се беконът и след като се запържи, се слага и зелето. Когато зелето омекне, се прибавят филетата от портокал, половината сок от портокала, сол и пипер на вкус и ким. Пържи се, докато зелето смени цвета. Накрая се добави и останалия сок от портокал.
За бирения сос
1 шалот
1 морков
1/2 глава целина
1/2 стрък праз лук
1 дафинов лист
2 зърна бахар
сол и пипер
200 мл тъмна бира
200 мл бульон (пилешки или телешки)
200 мл вода
1 с.л. брашнo или нишесте
1 ч.л. захар
Запържват се лукът, моркова и целината, докато станат леко кафяви. Прибавят се празият лук и дафиновият лист, бахарът и се запържват. Деглазира се с тъмна бира. Оставя се да поври 1/2 минута и се добавят бульонът и водата. Оставя се да ври на бавен огън поне 45 мин. След това се прецежда и с лъжица се смачква съдържанието, за да се извлече целият вкус. Течността кипва, като се прибавя брашно или нишесте и се сгъстява, като се бърка непрестанно. Ако сосът ви се струва горчив заради бирата, добавете захар при запържването на зеленчуците.