Продукти:
3 пресни скариди
1 мида Сен Жак
1 морков
1 тиквичка
1 патладжан
1 червена и 1 зелена люта чушка
500 мл олио
За темпурата:
100 г нишесте
100 г брашно за сместа
1 жълтък
200 мл газирана вода (студена) или 200 мл вода с лед
сол на вкус
100 г брашно - за овалване на продуктите
За японския дип:
10 мл соев сос
10 мл сусамово олио
10 мл мирин
10 мл оризов оцет
малко зелена люта чушка, нарязана на колелца
За тайландския дип:
10 мл соев сос
10 мл сусамово олио
10 мл пресен сок от лайм
10 мл рибен сос
малко червена люта чушка, нарязана на колелца
Приготвяне:
Зеленчуците се подготвят и нарязват на колелца по диагонал, като тиквичката и патладжанът се разрязват и на две.
Лютите чушки се нарязват на тънки ивици и се поставят в ледена вода с цел да се накъдрят, като малка част от тях се запазват за сосовете.
Скаридите се обелват и изчистват, като опашките не се отстраняват. Главите и черупките се запазват. Скаридите се нацепват с ножа напречно от вътрешната страна, за да може да се изправи извивката и скаридите да се издължат – този метод се нарича Nobashi. С леко притискане от двете страни на разреза целим изпукване, което спомага удължаването и изправянето на скаридите.
В купа се пресяват брашното и нишестето, към които се добавя сол и се разбърква. Добавя се 1 жълтък и газираната вода (или ледената вода) и се разбърква добре. Целта е да се постигне течна консистенция.
Смесват се брашно и сол в подходящ съд, в които се овалват зеленчуците и скаридите преди да са потопени в темпурата и след това се пържат. Температурата на олиото не бива да превишава 180 С.
Продуктите се пържат за около минута, в зависимост от дебелината на нарязване, след което се изваждат в чиния с кухненска хартия, като не се поставят един върху друг, за да не омекне темпурата.
В нагорещен тиган се слагат обелките и главите от скаридите и се пържат за няколко минути с цел овкусяване на мазнината, след което мидата Сен Жак се готви в същата мазнина.
Пропорциите за сосовете пригответе спрямо вашия вкус, като целта е да се постигне баланс между сладко – солено- люто – кисело.
Аранжиране на чинията:
Сосовете в отделни сосиерки. Зеленчуците в кошничка с хартия за печене като при подредбата не се слагат един върху друг. Мидата се слага първа в чинията, след това скаридите и се украсява с накъдрените чушки. За препоръчване да се яде веднага след приготвяне с цел прекрасна, лека и хрупкава темпура.