.

 

Скаридите и зеленчуци темпура на Добрин (РЕЦЕПТА)

Снимка: MasterChef

Продукти:

3 пресни скариди

1 мида Сен Жак

1 морков

1 тиквичка

1 патладжан

1 червена и 1 зелена люта чушка

500 мл олио

 

За темпурата:

100 г нишесте

100 г брашно за сместа

1 жълтък

200 мл газирана вода (студена) или 200 мл вода с лед

сол на вкус

100 г брашно - за овалване на продуктите
 

За японския дип:

10 мл соев сос

10 мл сусамово олио

10 мл мирин

10 мл оризов оцет

малко зелена люта чушка, нарязана на колелца 


За тайландския дип:

10 мл соев сос

10 мл сусамово олио

10 мл пресен сок от лайм

10 мл рибен сос

малко червена люта чушка, нарязана на колелцаПриготвяне:

Зеленчуците се подготвят и нарязват на колелца по диагонал, като тиквичката и патладжанът се разрязват и на две.  

Лютите чушки се нарязват на тънки ивици и се поставят в ледена вода с цел да се накъдрят, като малка част от тях се запазват за сосовете.

Скаридите се обелват и изчистват, като опашките не се отстраняват. Главите и черупките се запазват. Скаридите се нацепват с ножа напречно от вътрешната страна, за да може да се изправи извивката и скаридите да се издължат – този метод се нарича Nobashi. С леко притискане от двете страни на разреза целим изпукване, което спомага удължаването и изправянето на скаридите.

В купа се пресяват брашното и нишестето, към които се добавя сол и се разбърква. Добавя се 1 жълтък и газираната вода (или ледената вода) и се разбърква добре. Целта е да се постигне течна консистенция.

Смесват се брашно и сол в подходящ съд, в които се овалват зеленчуците и скаридите преди да са потопени в темпурата и след това се пържат. Температурата на олиото не бива да превишава 180 С.

Продуктите се пържат за около минута, в зависимост от дебелината на нарязване, след което се изваждат в чиния с кухненска хартия, като не се поставят един върху друг, за да не омекне темпурата.

В нагорещен тиган се слагат обелките и главите от скаридите и се пържат за няколко минути с цел овкусяване на мазнината, след което мидата Сен Жак се готви в същата мазнина.

Пропорциите за сосовете пригответе спрямо вашия вкус, като целта е да се постигне баланс между сладко – солено- люто – кисело.

Аранжиране на чинията:

Сосовете в отделни сосиерки. Зеленчуците в кошничка с хартия за печене като при подредбата не се слагат един върху друг. Мидата се слага първа в чинията, след това скаридите и се украсява с накъдрените чушки. За препоръчване да се яде веднага след приготвяне с цел прекрасна, лека и хрупкава темпура.