.

 

Банановият хляб на Лора (РЕЦЕПТА)

За тестото на хляба: 

1 банан 

2 яйца

1 шепа фурми, предварително накиснати в шампанско

1 шепа смлени орехи

1 шепа черен шоколад, нарязан на дребно

50 г мед

10 г кленов сироп

100 г печено масло

5 г бакпулвер

100 г брашно

20 мл шампанско

Приготвяне:

Маслото се слага в касерола на средна степен на котлона. Оставя се там, докато не добие карамелен цвят. Бананът се намачква добре с вилица и към него се добавят яйцата. Разбъркват се леко. Добавят се шампанското, медът и кленовият сироп и след това на тънка струя и леко охладеното печено масло. Следват фурмите, орехите и шоколада, всички нарязани на дребно. Накрая бакпулверът се слага в брашното, смесва се добре и се добавя към мокрите съставки. Изсипва се в малка така с хартия за печене и се пече около 25 мин на 180 градуса.  

За ганаша:

60 г черен шоколад

40 мл течна сладкарска сметана

2 стръка розмарин 

Всичко се слага в малка касерола и се разтапя без да кипи. Охлажда се, за да стегне.

 

За маскарпоне крема:

60 г маскарпоне

20 г мед

20 г избита сладкарска сметана

 

За крема с горски плодове:

100 г горски плодове 

10 мл шампанско

30 г маскарпоне

10 г мед

Горските плодове и шампанското се кипват и се пасират. Минават се през сито. Маскарпонето се смесва с меда и се добавят накрая пасираните горски плодове. 

 

За тиквата: 

2 резена тиква

20 мл шампанско

вода

20 г кленов сироп

Лавандула 

Всички съставки се слагат в касерола и се варят до готовност. Отцеждат се и се нарязват на малки кубчета.