Попска яхния
Продукти:
За пуешкото:
300 г Пуешки гърди
Горчица
Сол, зехтин
Черен, червен, пушен пипер
За соса:
100 г Пуешко месо
250 мл Червено вино
50 г лук
Зехтин и мас
Сол, черен пипер, захар, бахар, дафинов лист, малко брашно
За кьопоолуто:
100 г арпаджик
100 г домат, бланширан, обелен, нарязан на кубчета
10 г магданоз
Пушен пипер, лют пипер, сол, черен пипер, чесън
Зехтин и мас
За рязадка от арпаджик:
50 г арпаджик
50 г домат, бланширан, обелен, нарязан на кубчета
Чубрица, магданоз, сол, черен пипер
Мас
За картофеното пюре:
300 г картофи
30 г масло
10 г ълнозърнеста горчица
Сол и пипер
За пържения пипер:
Лют пипер
Масло
Приготвяне:
За пуешкото се приготвя марината от изброените продукти и месото се овалва в нея. Пуешкото, заедно с маринатата, се слагат в сифон и се зарежда един патрон. Това помага месото да се маринова за 30 минути в хладилника.
За приготвянето на соса се сотира лук в малко зехтин и се добавят 100 г пуешко месо, слага се сол, пипер, бърка се, деглазира се с вино и малко вода. Добавя се бахар и дафинов лист и се редуцира наполовина. Може да се добави захар, ако има нужда. Сосът се прецежда през цедка и се сгъстява с малко брашно.
За кьопоолуто се сотират арпаджик и домат в малко зехтин. Добавят се чесънът и подправките. Прехвърля се в блендер, добавя се и магданозът. Блендира се, но се запазва текстура на кьопоолу.
За разядката от арпаджик се сотира арпаджик в малко мас, оставя се да се охлади и се добавят останалите компоненти.
За картофеното пюре – картофите се белят и режат на кубчета за по-бързо сваряване. Варят се в подсолена вода с малко зехтин. Когато се сварят се намачкват на едро и се добавят останалите продукти. Бърка се до хомогенна смес.
Лютият пипер се запържва в масло до готовност.
След като пуешкото се е мариновало, се пържи на тиган в малко мас до готовност.