.

 

Да се откажем ли от зеленчуците, ако се подуваме от тях?

Целулазата е храносмилателен ензим, от който имаме нужда, когато консумираме зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти.

Знаете ли, че - целулазата е ензим, който не се произвежда в човешкото тяло.

Целулозата е компонент от клетъчните стени на растенията. Заради нея обаче някои хора имат проблеми, когато хапват зелени зеленчуци. Така, иначе вкусните краставици, маруля и айсберг, за тях се превръщат във враговете, причина за подут стомах, газове и дискомфорт. Много често ни се случва да обвиняваме за болките в стомаха нитратите в зеленчуците. Но не винаги това е причината.

Целулазата е ензимът, който обработва целулозата. Тъй като не се произвежда от тялото, за да функционира организмът ни добре, трябва да си го набавим с определни храни или таблетки. Целулазата разгражда въглехидратите и фибрите от плодовете и зеленчуците. Ето защо ни е толкова нужен, когато ги хапваме.

Да се откажем ли от зеленчуците, ако се подуваме от тях?

Знаете ли, че – в периода 1940-1942 г. в цяла Европа се дивят на превъзходния вкус на българските краставици и домати. Многообразието от плодове и зеленчуци в българските градини ги правят предпочитана храна през пролетта и лятото, когато са изобилни. Но колкото могат да са вкусни, толкова и неприятни като последващо действие на организма. Не се отказвайте от вкусните салати. Най-лесното нещо, което може да направите, е да дъвчете продължително. Това активира отделянето на ензими в устната кухина, които разграждат въглехидратите и така има достатъчно време стомашните киселини да подействат и да разградят храната.

Как да изберем подходящите добавки с ензими?

„Колкото повече, толкова повече“ – любимата фраза на Мечо Пух важи за храносмилането и избора на добавки с ензими с пълна сила. Ензи-Мил съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми – амилаза, липаза, протеаза, алфа-галактозидаза, лактаза, целулаза и бромелаин. Това го прави подходящ за прием при проблеми като киселини, газове, подуване, тежест, болки и дискомфорт в областта на стомаха. Ензимите, които приемате, трябва да са устойчиви на стомашната киселина. В Ензи-Мил са точно такива. Приемът им подпомага разграждането и усвояването на хранителните вещества, повишава жизнеността и води до лекота.

Направи си тест >>