.

 

Мазнините – здравословни източници на хранителни вещества, с които трябва да внимаваме

Снимка: istockphoto.com

Знаете ли, че - мазнините са толкова важни за човешкото тяло, колкото протеините и въглехидратите. Те изпълняват множество биологични функции, главно като резервен хранителен запас и термоизолиращ материал. Днес са познати над 1300 вида природни мазнини. Те се съдъжат във всяка жива клетка. Обикновено съставляват между 10 и 20% от общата маса на човек (при някои и повече).

И вие ли сте на диета и се ужасявате от думичката мазнини?

Знаете ли, че - всъщност има много полезни мазни храни, които са богат източник на хранителни вещества, без които всеки организъм не може да съществува и дори са много подходящи при спазване на диета. Маслото например е отличен източник на витамини, минерали и мастни киселини, а млякото с висок % масленост е заредено с протеини, калций и пробиотици. Всъщност много научнообосновани изследвания посочват, че диета, която не включва консумация на мазнини, е опасна за здравето.

Aко ям мазнини, ще надебелея ли?

Буквално, ако приемате мазнини, това няма да доведе до качване на килограми. Това ще се случи само и ако консумирате твърде много калории, които не изразходвате. Т.е. не приемът на мазнини предизвиква надебеляването, а калорийният излишък. А той може да се получи както от мазнини, така от въглехидрати и протеини.

Кога е най-подходящото време да консумираме мазнини?

Ясно е, че без тях не можем, а и се оказва, че са полезни. И все пак хапването на тежки и мазни храни вечер не е препоръчително. Най-подходящият момент от деня за хапване на полезни мазнини е за закуска или късна закуска. Освен че са полезни, похапването на такъв тип храни помага за произвеждането на енергия, която ще ни държи за по-дълго сити и няма да почувстваме глад, както се получава, ако сме закусили с въглехидрати например.

Знаете ли, че - по препоръки на Световната здравна организация (СЗО) мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием. Разбира се, това са ориентировъчни цифри, защото всеки един от нас има индивидуални нужди.

Коя е най-добрата мазнина за готвене

Ако става дума за пържене, експертите препоръчват като най-здравословен вариант кокосовото масло, защото то съдържа 90% наситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е добър вариант за обработка на тиган или във фурната, ако става дума за високи градуси. Рапичното масло спада също към препоръчваните мазнини за готвене, защото има висока толерантност към топлина. Олиото не е най-добрият избор за пържене, но е най-бюджетният и това определя масовата му употреба. Ако все пак искате да се придържате към по-здравословен начин на живот, винаги избирайте рафинирано слънчогледово олио, а нерафинираното използвайте за овкусяване на салати и дресинги.

Знаете ли, че - множество храносмилателни проблеми и дори нарушената абсорбция на някои от хранителните вещества (като витамини А и Е) могат да бъдат резултат от неправилното смилане на мазнините. Липазата, която се съдържа в Ензи-Мил, помага за разграждането на различни видове мазнини. Допълнителният прием на липаза може да помогне на организма да смила прекомерното количество мазнини, приемани в днешно време.

Направи си тест и спечели награда>>