.

 

Рождените дни на Мая Нешкова, Кирил Икономов, Михаела Филева, Галена и Билян Балинов и MasterClass на Chef Марек Радич формират топ 5 на MasterChef

В понеделник от 21:00 часа по bTV

В понеделник от 21:00 часа Мая Нешкова, Кирил Икономов, Михаела Филева, Галена и Билян Балинов ще празнуват рождени дни в ресторанта на MasterChef по bTV. Кулинарен урок на чешкия колега на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки - Chef Марек Радич, за приготвянето на патешки гърди със зеленчуци и готвене на уред на пара ще сформират елита на топ 5 хоби-готвачи на България. Стратегията, спортната злоба и силният дух ще нажежат градуса на напрежението до крайност, защото остават само няколко крачки до титлата MasterChef, голямата награда от 100 000 лева и курса в Le Cordon Bleu в Лондон.

Журито на MasterChef по bTV ще даде възможност на силен играч да прояви лидерските си качества като капитан на отбор и в същото време да подходи стратегически, като избере своя опонент. Николай Немигенчев ще се изправи в планирана битка срещу Йорданка Райкова, възползвайки се от нейната разклатена емоционалност и оголен гръб. Но пазарджиклийката, обиколила целия свят, ще се постарае да обърка конспирацията като смени подхода, обедини екипа си, постигне пълно съгласие и лична отговорност на всеки един. Задачата в отборната битка ще бъде празнична – 5 обичани български музиканти ще влязат в ресторанта на MasterChef, за да отпразнуват майските си рождени дни с вкусни, интересни и впечатляващи основни ястия, приготвени за 45 минути.

Отговорната задача и превилегия да сервираш на личности като Мая Нешкова, Кирил Икономов, Михаела Филева, Галена и Билян Балинов, ще накара хоби-готвачите в MasterChef да тичат бързо, да сменят ясни планове в движение, да „късат шорти” и „натриват носове”. Хармонията в отборите и запазването на хладнокръвие ще окажат своето влияние в критичните моменти, а накрая капитаните лично ще представят и сервират агнешки стекове със зеленчуци и сьомга с хрупкава коричка, за да накарат гостите си да се почувстват наистина специални. Преди да стане ясно кой е екипът, впечатлил с „елексир” певците, всеки от тях ще дари своя вещ за благотворителен търг на „Футбол с кауза”, който събира средства за деца, нуждаещи се от лечение. Победителите ще спечелят важна битка, защото имат гарантирано място в топ 5, а трима ще се изправят един срещу друг в ожесточен стрес тест.

Един от най-добрите готвачи в Чехия, готвил за личности като семейство Клинтън, Мик Джагър, Роби Уилямс, Шон Конъри, Брад Пит, Брус Уилис и мн. др. e подготвил специален MasterClass за загубилия отбор. Chef Марек Радич е и член на журито в чешкото издание на MasterChef. Той ще демонстрира приготвянето на патешки гърди с карамелизирано зеле, пресен лук, рагу от боб и сос с розмарин. Типичната чешка рецепта в модерен вариант ще сблъска трима хоби-готвачи с техниката за печене на магре върху костта, която се използва за готвене ва всякакви птици – патица, гълъб, фазан, яребица и др. При него рискът се крие в по-трудната преценка на степента на изпичане и вниманието при прорязване на кожата, за да не се изкуши сочното месо. Грилованото остро зеле също ще предизвика прецизността на гладиаторите, защото то трябва да запази цялост и в същото време да не остане сурово. Концентрацията, вниманието към детайла и точното следване на стъпките ще спасят един от финалния етап, след който един ще напусне кухнята на MasterChef по bTV.

На крачка от топ 5 на най-добрите хоби-готвачи в България двама гладиатори ще изправят скорост, креативност и талант в решаващ елиминационен дуел. Те ще бъдат допълнително мотивирани да покажат на какво са способни и от специалната награда на Philips – професионални кухненски уреди на стойност 3700 лв. Те ще трябва да приготвят неочаквано ястие за 45 минути като използват уред за готвене на пара, най-добрите си идеи, техники и вкусова палитра. Решителност, събиране на последни сили и стремеж към победа ще доведат до серия от грешки, махане на компонент в последния момент и липса на увереност при аранжирането. Стек с артишок и картофи ще се конкурира с трилогия териаки тофу за аплодисментите на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки. А кой ще се раздели с приключението MasterChef, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа по bTV.