.

 

Агнешкото филе с ментолова гремолата на Красимира (РЕЦЕПТА)

Агнешко филе с ментолова гремолата

Продукти:

2 агнешки филета

1 скилидка чесън

2 с.л. зехтин за пържене

1 стрък розмарин

1 стрък мащерка

20 г мащерка 

За ментолова гремолата:

1 връзка прясна мента

1 стрък пресен чесън

1 лимон/кората

сол и черен пипер

Приготвяне:

Агнешките филета се освобождават от жилките. Запържват се в умерено нагорещен тиган със зехтина, скилидката чесън и билките от всяка страна по 1-1,5 мин. Когато се запечатат, се прибавя маслото, солта и черния пипер на вкус и се допържват за още по 1 минута от двете страни. Не бива да се препържват, за да не станат жилави.

Гремолатата се поставя в малък блендер и се смила на много ситно. Когато филетата са готови, те се оставят да починат за около 2,3 минути, след което се овалват добре в гремолатата.  

Еспума от кисело мляко:

400 г кисело мляко

100 мл сметана

1/2 лимонова кора

1/2 сок от лимон

сол на вкус

Киселото мляко се разбива със сметаната, лимоновата кора и сока, овкусява се със сол на вкус. След това се прецежда през сито и се изсипва в сифон. Слагат се 2 патрона, като между тях се прави пауза от 1-2 минути. Сифона се разклаща много добре и се оставя в хладилника за около 30 минути.  

Агнешка дроб сарма в було:

1 бял агнешки дроб

1/2 черен агнешки дроб

1/2 пащърнак

1 морков

1 стрък от целина

1/2 глава кромид лук

сол

черен пипер на зърна

 

2 ч. ч. бисерен ориз

2 стръка праз лук 

2-3 стръка пресен джоджен или 2 с.л. сух

олио

50 г масло

сол

черен пипер

1 агнешко було

Агнешките дробове се сваряват заедно с нарязаните на едро пащарнак, морков, целина и лук. Слагат се солта и пиперът на зърна в тенджера под налягане за около 30 мин. Запазва се бульонът. След това се използва белият дроб за ориза. Не хвърляйте черния дроб. Нарежете на мезе със студена ракия! 

Празият лук се измива и нарязва на ситно. Запържва се в тиган с олио. Когато омекне, се прибавя оризът. В отделен тиган или в емайлирана тава, в която ще печете ориза, запържвате нарязаният на около 1,5 см кубчета бял дроб с 1/2 от маслото. Сол и пипер на вкус. Прибавят се запържените праз и ориз и се овкусява със сол, пипер и джоджена. Прибавя се и останалото масло, а след това около 5-6 ч.ч. от бульона. Пече се около 20-25 мин на 200 градуса. Когато оризът е сварен, се изсипва в агнешкото було, увива се като сарма и се слага за около 15 мин на 200 градуса да се запече. Булото трябва да се запече добре.  

Зелена салата:

2-3 репички със зелените листа

1 зелена салата или айсберг

1 стрък пресен кромид лук

1/2 сок от лимон

сол

зехтин

1-2 с.л. оцет 

Салатата се измива и се нарязва на по-едри кубчета. Листата на репичките се измиват добре и се прибавят към салатата. Лукът и репичките се нарязват на тънки колелца и се прибавят към салатата. Овкусява се със сол, зехтин, оцет и сока от лимона.  

Пърленка:

200 г бяло брашно

2 ч.л. самардала

100 мл студена вода

20 г масло 

Брашното се омесва със самардалата, прибавя се водата и се омесва. Водата може да варира според това как усещате тестото.

Оформят се малки топчета, разстилат се с точилка и се пекат на силно загрят тиган без мазнина по около 1 мин от всяка страна. Изпечените пърленки се намазват с масло и се поръсват със самардала.