Кейкът с маскарпоне и крем с лиофилизирано кисело мляко на Лора
За кейка:
100 г шам фъстък
50 г брашно
2 яйца
50 мл прясно мляко
20 мл кленов сироп
15 г мед
1 шепа фурми
10 г бакпулвер
20 г черен шоколад
40 г кафява захар
20 мл шампанско
10 мл амарето
Приготвяне:
Фурмите се накисват във вряла вода. Яйцата и захарта се смесват. Към тях се добавя млякото, медът, шампанското, амаретото и кленовият сироп. Шамфъстъкът се смила на прах и се добавя. Шоколадът се реже на малки парчета, фурмите се нарязват и се добавят. Бакпулверът се смесва с брашното и се добавя накрая. Сместа се хомогенизира, слага се в ринг и се пече за около 20 минути на 180 градуса.
За течния център:
20 г дулче де лече
10 мл амарето
Двете съставки се смесват добре докато станат хомогенни.
За маскарпоне крема:
50 г маскарпоне
10 мл течна сладкарска сметана
10 мл амарето
20 г дулче де лече
Всичко се смесва добре, до получаването на гъст крем.
За крема с лиофилизирано кисело мляко
10 г лиофилизирано кисело мляко
10 г маскарпоне
50 г течна сладкарска сметана
Сметаната се избира до меки връхчета и към нея се добавя лиофилизираното кисело мляко. Накрая се добавя и маскарпонето и се разбърква добре.
След като кейкът е изпечен и охладен, се прави дупка в средата, която се пълни с течния център от дулче де лече и амарето. Другите два крема се шприцоват отгоре.