.

 

Попскатa яхния на Добрин (РЕЦЕПТА)

Попска яхния

Продукти:

За пуешкото:

300 г Пуешки гърди

Горчица

Сол, зехтин

Черен, червен, пушен пипер

За соса:

100 г Пуешко месо

250 мл Червено вино

50 г лук

Зехтин и мас

Сол, черен пипер, захар, бахар, дафинов лист, малко брашно

За кьопоолуто:

100 г арпаджик

100 г домат, бланширан, обелен, нарязан на кубчета

10 г магданоз

Пушен пипер, лют пипер, сол, черен пипер, чесън

Зехтин и мас

За рязадка от арпаджик:

50 г арпаджик

50 г домат, бланширан, обелен, нарязан на кубчета

Чубрица, магданоз, сол, черен пипер

Мас

За картофеното пюре:

300 г картофи

30 г масло

10 г ълнозърнеста горчица

Сол и пипер

За пържения пипер:

Лют пипер

Масло

Приготвяне:

За пуешкото се приготвя марината от изброените продукти и месото се овалва в нея. Пуешкото, заедно с маринатата, се слагат в сифон и се зарежда един патрон. Това помага месото да се маринова за 30 минути в хладилника.

За приготвянето на соса се сотира лук в малко зехтин и се добавят 100 г пуешко месо, слага се сол, пипер, бърка се, деглазира се с вино и малко вода. Добавя се бахар и дафинов лист и се редуцира наполовина. Може да се добави захар, ако има нужда. Сосът се прецежда през цедка и се сгъстява с малко брашно.

За кьопоолуто се сотират арпаджик и домат в малко зехтин. Добавят се чесънът и подправките. Прехвърля се в блендер, добавя се и магданозът. Блендира се, но се запазва текстура на кьопоолу.

За разядката от арпаджик  се сотира арпаджик в малко мас, оставя се да се охлади и се добавят останалите компоненти.

За картофеното пюре – картофите се белят и режат на кубчета за по-бързо сваряване. Варят се в подсолена вода с малко зехтин. Когато се сварят се намачкват на едро и се добавят  останалите продукти. Бърка се до хомогенна смес.

Лютият пипер се запържва в масло до готовност.

След като пуешкото се е мариновало, се пържи на тиган в малко мас до готовност.