.

 

Цветелина Томиъм напусна "MasterChef" на крачка от Топ 5

Хоби-готвачите създадоха специално меню за отпадналите участници в най-доброто кулинарно шоу и се сблъскаха с руската царска кухня

Една от участничките в „MasterChef“ напусна само на крачка от Топ 5. Домакинята и майка на три деца Цветелина Томиъм си тръгна от най-доброто кулинарно шоу, след като допусна дребни, но непростими на този етап от състезанието грешки при приготвянето на специалитет от руската кухня. Към финала продължават актьорът Стилиян Желязков, хотелиерката Нела Тинчева, шофьорът Мартин Банков, фотографката Мария Жекова и студентът по право Теодор Колев.

„Цвети, присъствието ти в „MasterChef“ направи нашето кулинарно пътешествие още по-колоритно и вълнуващо“, каза Chef Силвена Роу на отпадналата участничка, която е живяла в Тайланд и САЩ, и показа впечатляващи умения в азиатската и американската кухня. „Семейството ми се гордее с моето участие в шоуто. Ще продължавам да готвя и да обикалям света, дори само от кухнята ми“, допълни Цветелина.

В първия кръг от елиминацията хоби-готвачите преминаха през бърз тест, в който трябваше да свържат специфични кухненски помагала с продуктите, за които се използват. Във втория етап те се отправиха на север, за да приготвят кулебяка - традиционен руски пирог с пълнеж от ориз, гъби, лук, сьомга, яйце и  спанак, поднасян на царе и на творци като Пушкин, Чехов и Гогол. Всички се справиха на ниво със задачата, но тестото на Цветелина остана недопечено и тя напусна състезанието.

По време на отборната битка кулинарните таланти трябваше да приготвят основно и десерт за 14 специални гости - бившите участници в седмия сезон на предаването. Капитанът на сините Нела създаде перфектна организация, а резултатът бяха красиви чинии с агнешки котлети с пюре от грах, зеленчуци и винен сос, допълнени от азиатски кексчета с розов ганаш и мус от манго. Лидерът на червените Мартин предизвика хаос в кухнята, който рефлектира в разпилени, неестетични презентации. Гостите обаче харесаха вкуса на телешкия стек с картофени дукеси, гъби и сос „Беарнез“, и на шоколадовия мус с горски плодове, и червеният тим спечели отборната битка с 8 на 6.