.

 

Защо коремът ми се подува, ако пия мляко?

Лактазата e ензим, който разгражда лактозата (наричана и млечна захар), за да се произведат глюкоза и галактоза.

Знаете ли, че - д-р Едуард Хауъл нарича ензимите „искрици живот”. Колкото повече искрици живот носим в тялото си, толкова по-малко „черни дупки“ от газове, подуване на корема и дискомфорт ще имаме. Защото липсата на лактаза води именно до това.

Защо коремът ми се подува?

Много хора страдат от т.нар. лактозна нетолерантност. Тогава организмът не може сам да произвежда лактаза, или пък я произвежда в много малки количества. Какво се случва в такива случаи? Представете си, че сутрин на закуска изпивате чаша прясно мляко. Час след това вече сте с подут корем, мъчат ви газове и вместо да се наслаждавате на разходката с децата, се чувствате некомфортно. Неприятно, нали? Лактозата е основният въглехидрат, който се намира в млякото и в други продукти на млечна основа. За да бъде усвоена и превърната в прости захари, има нужда от лактаза. Тези неприятни симптоми дават знак, че в организма ви няма достатъчно от този ензим, за да осигури той добра и балансирана работа.

Млякото и децата

Знаете ли, че - лактазата обикновено е в достатъчно количество в червата на децата, но при възрастните може да липсва. Ето защо детето ви, което също е изпило прясното си мляко на закуска, няма проблемите, от които страдате вие и се наслаждава на разходката си напълно. Количеството ензим започва постоянно да намалява след навършване на 2-годишна възраст. На производството му влияе и честата употреба на антибиотици.

Ако детето не страда от гадене, отделяне на газове или разстройство от 30 минути до 2 часа след приемане на храни или напитки, съдържащи лактоза, значи ензимът в неговото тяло е в достатъчно количество.

Кога е нужно да приемаме допълнителна лактаза?

Знаете ли, че – допълнителният прием на таблети с лактаза е изключително подходящ за хора, при които е затруднено или невъзможно усвояването на мляко и млечни продукти. Но дори да не сте от тях, допълнителните ензими могат да повлияят благотворно храносмилането, бързото възстановяване след физическо претоварване, както и да подсилят работата на имунната система. 70% от имунните клетки се намират в червата, следователно чревният комфорт е изключително важен за здравето. Ензимите са отговорни и за изпращането на сигнали до имунната система при разпознаване на бактерии в организма. Добре е вашите бойци да са нащрек!

Добър сън и по-мека кожа са допълнителните екстри, на които ще се радвате, при засилен прием. А това със сигурност ще се хареса особено на дамите.

Допълнителният прием на ензими подпомага храносмилането и подсилва имунната система. Ензи-Мил съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми – амилаза, липаза, протеаза, алфа-галактозидаза, лактаза, целулаза и бромелаин. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти и водят до лекота. 

Направи си тест >>