.

 

Въглехидратите - дори да са ви слабост, не ги изключвайте изцяло от менюто

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-голямата заблуда, що се отнася до въглехидратитее, че са единствената храна за мозъка и че са вредни. Така ли е всъщност? 

Ех, тези въглехидрати!

Знаете ли, че - въглехидратите са най-леснодостъпният източник на енергия? Те представляват захари, в разтворима или неразтворима форма. Но ако ги ограничим и не храним мозъка, ще станем ли глупави? Спрем ли ги, ще се махнат ли излишните гънки около корема? И в двата случая, за радост или не, отговорът е – не. Вместо въглехидрати, мозъкът ще започне да използва мазнини като източник на енергия. Ако пък искате да се отървете от излишните килограми, няма нужда тотално да спирате въглехидратите. Просто внимавайте с добавената захар. Именно нейното спиране ще ви помогне в битката за тънка талия. Въглехидратите не бива да се изключват изцяло от менюто, защото сред тях има такива, които са от огромно значение за здравето ни. Лошата слава на въглехидратите се дължи на обвързаността им с излишните килограми. Но източници на въглехидрати са както вафлите и кексчетата (които така ни примамват в следобедните часове), така и в бобовите изделия, тиквата и др.

Има ли бензин в желираните мечета? 

Знаете ли, че - понятието „гликемичен индекс (ГИ)“, което днес често срещаме в статиите за здравословно хранене, е въведено в началото на 80-те години от учени от университета в Торонто? ГИ е показател, който отразява промяната в стойността на кръвната захар след прием на определен вид храна. Наричат кръвната захар – бензин за организма. Има ли такъв „бензин“ в... желираните мечета? Тези меки сладости повишават кръвната захар със 78% от увеличението, предизвикано от глюкозата. Това означава, че техният ГИ е 78. 


Вреден ли е хлябът? 

Знаете ли, че - някъде около XVII век се появява финото бяло брашно. Това е времето, когато мелничарските техники се усъвършенстват до такава степен, че житото да може да се превърне в копринен прах. Разбира се, този процес е бил скъп, следователно хлябът от фино бяло брашно е бил привилегия само на богатите. За бедните остава черният, груб хляб. Богатството на пари обаче не винаги означава богатство на здраве. Така било и в този случай. 

Въглехидратите в тестените изделия, приготвени от фино смляно брашно, се усвояват много бързо. Ето защо хлябът от по-грубо смляно брашно или с цели зърна е по-здравословният вариант. Такива варианти са хлябът с овесени ядки, от овесена каша, с натрошени зърна и др. Овесът съдържа разтворими влакнини, които забавят смилането на храната и почти не повишават кръвната захар. 

На война или в мир с въглехидратите? 

Знаете ли, че – прекомерното количество неизразходени въглехидрати може да доведе до нарушаване на обмяната на веществата, гнилостни процеси в червата и отделяне на газове? Ако въглехидратите все пак са ви слабост, доверете се на помощта на Ензи-Мил. Той съдържа най-важните за храносмилането ензими. Амилазата помага за обработката на въглехидрати, които присъстват до голяма степен в храненето на българите, заради традициите в приготвяне на печива и манджи. Тя преработва скорбялата (сложен въглехидрат) и я превръща в глюкоза (монозахарид). Ако пък сте от хората, които обичат да хапват бобови, ще имате нужда от помощ в смилането на вербаскозата и рахиозата – въглехидрати, които се съдържат в тях. В Ензи-Мил има алфа-галактозидаза, който улеснява тяхната обработка от организма. Той действа благоприятно при проблеми с храносмилането, стомашен дискомфорт, подуване и газове. 

Направи си тест >>