.

 

Да готвим с бира по чешки

Най-големите авантюристи добавят бира дори към тестото за сладки

Когато става въпрос за готвене с някакъв вид алкохол, вратите към кулинарния свят могат да бъдат отворени широко, като развихрим въображението си и включим кехлибарено пиво в приключението. Традициите за готвене с бира имат здрава многовековна основа в лоното на чешката кухня, където богатите на вкус и аромат гозби неотменно съжителстват със златистата напитка.

Ако и вие искате да сътворите кулинарно чудо по чешки с помощта на любимата амброзия, ще трябва да следвате няколко важни правила. Първо, за ястията специалистите препоръчват да използвате от същата бира, която ще консумирате заедно с готовото блюдо. Пълен унисон с избраната тема, под която ще грее трапезата, можете да постигнете, като подберете чешка бира за приготовленията си. В България чешките пивоварни традиции са представени от Staropramen – перлата на Прага. Всяко едно от предложенията му – светло и тъмно пиво, и Granat – подхожда за различно блюдо.

За мариноването на различните меса, съставляващи основата на тази питателна кухня, се използва тъмен Staropramen, който прави месото крехко, лесно отделящо се от костта и топящо се в устата. Едно от най-популярните основни ястия се нарича Pečené Vepřové Koleno и представлява свинско краче, печено в продължение на час в тъмна бира с много хрян. Важно предупреждение е да внимавате с температурата при готвенето – тя трябва да не е твърде висока, за да не прегорят захарите в тъмното пиво, а и за да се запази сочността на месцето.

Светлата бира, от друга страна, е по-подходяща за добавяне към леки меса като пилешко и риба, както и към хрупкави панировки, които стават наистина въздушни и леки, когато вълшебната течност стане част от състава им . Истински специалитет в чешката кухня обаче е pivni polevka – гъста бирена супа, приготвена със светла средноалкохолна бира, заквасена сметана и подправки. Ето какво ви е необходимо, за да си я направите вкъщи:

500 мл Staropramen (светло)
сокът на половин лимон
4 жълтъка
100 г заквасена сметана
70-100 г кафява захар
бял пипер
щипка сол
½ ч.л. канела

Затоплете бирата и изсипете вътре захарта. Когато се разтвори напълно, свалете от огъня, подправете с лимона и смесете със сметаната. Разбъркайте добре и върнете тенджерата на котлона (на средна, не твърде висока температура!). Добавете подправките и сервирайте ястието топло.

Имайте предвид, че за нашите чешки приятели това основно ястие е сладко, а не солено. Ако все пак предпочитате да оставите този вкус за десерта, изобщо не ви виним и сме готови с бирено десертно предложение.

Най-големите авантюристи могат да експериментират, като добавят бира към тестото за сладки или за палачинки. Нашето алтернативно решение е поднасяне на греяно пиво към вече приготвения чийзкейк – комбинацията е гарантирано успешна. Най-подходящ за нея е рубиненочервеният Staropramen Granat, чийто карамелен аромат допълва идеално сладко-киселите нотки на десерта. Загрейте леко пивото и добавете малко кафява захар, карамфил, канела и лимонова кора… и удоволствието е гарантирано. Na zdraví!

 

Коя бира е най-подходяща за готвене на пилешко месо или риба?