.

 

Вкусните символи на Чехия

За традициите, примамливите вкусови комбинации и богатия избор на различни видове пиво в Златна Прага

Говорейки за приказна Чехия и символите на тази прекрасна държава, няма как да не се спрем на два от най-популярните и колоритни символа на страната, а именно – чешката кухня и вкусното кехлибарено пиво във всичките му разновидности. Неслучайно столицата на Чешката република, Прага, е добре позната както с разкошното си историческо наследство, така и с качественото пиво и вкусната храна.

Чехите са топли, дружелюбни, гостоприемни хора, които не снижават умишлено гласа или настроението си и със сигурност не пестят усмивките си. Аналогично и кухнята им може да бъде описана чисто и просто като… щедра. На продукти, подправки, аромати и най-вече вкусове. Повечето ястия включват пържено или печено говеждо, свинско и понякога риба или дивеч – например заешко. Най-често месото се сервира с кнедли, картофи, кисело зеле или сос от червени боровинки. На особена почит са свинският джолан (pecene koleno), печените наденички (utopenci), които са обилно потопени в оцет, както и гулашът (flekovský guláš).

Всички тези превъзходни традиционни ястия могат да бъдат прекрасно комбинирани с вкусно кехлибарено пиво, приготвено по традиционна чешка рецепта. Едно от изискванията за подходящ избор на бира, която се съчетава по най-добър начин с ястието, е познанието на различните видове бира. В България можем да се насладим на автентичните чешки вкусове Staropramen Светло, Staropramen Granat – рубинът в короната, и Staropramen Тъмно. Техните специфични характеристики ги правят отличен избор за вкусни и изтънчени кулинарни съчетания:

Staropramen Светло – премиална лагер бира с изискан вкус и меко малцово усещане в съчетание с богат аромат на хмел и деликатна завършваща горчивина. С 5% съдържание на алкохол и идеална температура за консумация между 5 и 6 градуса.

Staropramen Granat – уникалният процес на ферментация и смесването на светъл и специален тъмен карамел малц придават на бирата неповторим рубиненочервен цвят. Използваният предимно ароматен хмел придава на това пиво мек, изискан аромат. Тя има 4,8% алкохолно съдържание и идеална температура за консумация между 5 и 6 градуса.

Staropramen Тъмно – Ферментира бавно и отлежава при умерена температура. Мекият вкус на карамел и наситеният цвят се дължат на съчетанието от малц и уникален микс от горчиви и ароматни хмелове. Има 4,4% алкохолно съдържание, а идеалната температура за консумация е до 5 градуса.

Ето и няколко съвета за комбинацията на чешка традиционна храна и бира:

- Време е за краля на трапезата в Чехия – месото. Печена патица, приготвена по традиционна чешка рецепта с мед (Pecena kachna, kysane zeli, bramborovy knedlik, spekovy knedlik), можете да комбинирате със Staropramen Светло. Горчивите хмелени нотки допълват чудесно сладкия послевкус от меда.

- Включваме и сиренето – най-популярното вегетарианско ястие в Чехия се казва Smazeny hermelin и представлява именно панирано меко сирене. И понеже държим на присъствието на червения цвят в двойката, която то образува със съвършената напитка, чудесен избор точно за това блюдо е Staropramen Granat, чийто мек аромат допълва този на сиренето и позволява пълното разгръщане на вкуса му.

- Перфектният завършек е десертът – торта Медовник (Medovik) с богат меден вкус в съчетание със Staropramen Тъмно. Мекият вкус на карамел се потапя в сладостта на десерта, като хмелените нотки допълват уникалната комбинация.

Разбира се, можете да направите и ваше собствено уникално съчетание. Най-важното, независимо кой вариант ще изберете, е да се отдадете напълно на „pohoda“ моментите и да оставите сетивата си да се насладят пълноценно. Тогава удоволствието е гарантирано. Na zdraví!