.

 

Кехлибарените традиции на Прага

(Платена публикация)

Чехия, една от перлите на Европа, оставя спомени за много неща – вълнуваща вековна история, гостоприемни и усмихнати хора, невероятно благозвучен език, забележителна архитектура и…, разбира се, великолепна бира. Да посетиш тази прекрасна страна и да не опиташ един от най-популярните й символи, е като да посетиш Лувъра и да не видиш усмивката на Мона Лиза. На чешки език бирата се нарича пиво, затова и на бирариите казват пивници. Изобщо бирата е част от бита и културата на чехите. Неслучайно те са на първо място в света по консумация на бира на глава от населението със 144 литра по данни на Пивоварите на Европа от 2014 г.

Качеството на чешката бира се корени в особено благоприятните за отглеждането на хмела климатични условия на страната. Големите пивоварни в Прага, както и малките традиционни пивници в Стария град привличат множество туристи. Чешките бирарии нямат край и всяка от тях, независимо дали е с вековни традиции, или е създадена в съвремието, носи собствена атмосфера и пиво с неповторимия вкус на домашно приготвено.

Говорейки за чешка бира, няма как да не споменем "Пражките пивоварни" (Prague Breweries Co.). Компанията е третият в света износител на бира, а листата им с продавани марки се предлага в 26 страни. Най-успешната им марка, която е добре позната и на българския пазар, е Staropramen – Пражка бира номер 1 в света, която е носител на чешките пивоварни традиции вече 147 години. Всяка глътка Staropramen носи духа на Прага и е в състояние да те пренесе във вълшебната ѝ атмосфера.

Началото на марката е поставено в края на XIX век – говори се, че новооткритата по това време пивоварна в Шмихов била приятно изненадана от големия интерес на една фабрика, която всеки ден поръчвала 1600 литра бира за своите работници. Именно тези поръчки слагат успешното начало на производството на короната на пражката бира. И до днес производството на Staropramen се базира на традиционните практики и оригиналните рецепти, за да запази именно този вкус, който впечатлява дори императори.

Едва ли има ли по-добър завършек на деня след дълга разходка из Златна Прага, завършваща на Карловия мост, от това да се насладиш на чаша истинско пиво и на незабравимата гледка към църквата Дева Мария пред Тин? Един от специалните моменти на pohoda… Na zdraví!

Коя е любимата ти бира?